Gamla Stan

Gamla Stan

Gamla Stan on jokaisen Tukholma-kävijän ehdoton vierailukohde.

Gamla Stan (kutsutaan joskus myös nimellä Staden mellan broarna) on nimensä mukaisesti Tukholman kaupungin vanhin osa. Tukholma on rakennettu lukuisten saarten päälle, joten myös Gamla Stan sijaitsee saarilla, suurimmaksi osaksi Stadholmenin saarella, mutta osittain myös Riddarholmenilla ja Helgeandsholmenilla.

Gamla Stanin historia ulottuu aina 1200-luvulle, jolloin sen perustat luotiin rakentamalla paikalle linnoitus Mälaren-järven suojaksi. Linnoituksen rakennuksen jälkeen sen ympärille alkoi vähitellen kasvaa kaupunki, mikä vähitellen johti koko Tukholman kaupungin syntymiseen. Alueelta löytyy rakennuksia aina 1200-luvun linnoituksen jäänteistä 1700-luvulle. Suurin osa asuinrakennuksista on kuitenkin rakennettu 1400-1600-luvuilla.

Gamla Stan tarjoaa turisteille monipuolista näkemistä ja tekemistä. Pelkästään sen tunnelmalliset, kapeat kadut ovat näkemisen ja kokemisen arvoisia, mutta myös muuta tekemistä riittää. Vanhan kaupungin kenties suosituin nähtävyys on Kuninkaanlinna, Kungliga Slottet, jossa kuningasperhe ei tosin enää asu, mutta jota kuningas käyttää yhä virkatehtäviinsä. Kaupunginosan museotarjonta on myös erinomainen, valittavaa löytyy niin posti- ja nobel-museosta kolikkomuseoon.

Vanhassa kaupungissa sijaitsevat myös kaikki Tukholman ns. pääkirkot. Nämä neljä suurkirkkoa ovat nimiltään Tyska kyrkan, Storkyrkan, Riddarholmskyrkan ja suomalaisille usein mieluinen Finska kyrkan. Jokainen kirkko on profiililtaan ja tarinoineen erilainen, joten nämä ovat ehdottomasti vierailun arvoisia.

Paikalta löytyy myös lukuisia toreja ja tapahtuma-aukioita, joissa riittää tapahtumaa varsinkin viikonloppuisin. Paikalla järjestetään lukuisia markkinoita joulumyyjäisistä erilaisiin teemapäiviin, kuten keskiaikaisiin markkinoihin. Turistin on myös mahdollisuus osallistua lukuisille opastetuille kiertokävelyille periaatteessa millä kielellä tahansa. Tavallisten kiertokävelyiden ohella tarjolla on myös erikoisempaa ohjelmaa, kuten kummituskävelyitä.

Miten sinne pääsee?

 • Keskustasta tai Slussenilta kävellen, tai ottamalla tunnelbanan Gamla Stanin asemalle.

Post to Twitter Post to Facebook

Arvioi artikkeli:

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä Ei vielä arvosteltu.
Loading ... Loading ...

Kommentit

4 kommenttia julkaisuun “Gamla Stan”

 1. Nurhamizzah kirjoitti 25.10.2014

  Hi Bee,Stockholm as you’ve depicted aperaps to be an interesting place. I do hope you are successful in finding accommodation both comfortable and close to where you will begin working shortly. Now that you find yourself in the land of Vikings, you will once again be exposed to a totally new and different cultural experience. So as your research into the workings of nature continues, your exposure to differences of simply the human aspect will be expanded further still. Perhaps like Darwin’s voyage, this will serve also to form to be of a significance which at first you never imagined. Best of both luck and fortune,Phil

 2. Ranjit kirjoitti 26.10.2014

  Hello Bee, thank You very much. I googeled some time for the stuate, but I did not have enough patience to read the article about the City Hall entirely. :=(Knowing Swedish history only a little bit (starting from Gustav Adolf) I read the links You gave, very interesting. I did not know, that there were links to the Counts Palatinate by Rhine as early as that. RegardsGeorg

 3. Jetsin kirjoitti 26.12.2014

  erectile

 4. Kellsie kirjoitti 27.1.2015

  healthcare insurance student

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet! Jos haluat näyttää kuvan kommenttisi yhteydessä, hae gravatar.

Tukholma-faktat

 • Aikaero Suomeen: -1 tunti
 • Valuutta: Kruunu (SEK)
 • Sähkö: 230V
 • Väkiluku: 847 073

Hae sivustolta

Tukholman kartta

Tukholman sää