Kuninkaanlinna

Kuninkaanlinna on yksi Tukholman ehdottomista turistisuosikkikohteista.

Kuninkaanlinna (Kungliga slottet) on Tukholman vanhassa kaupungissa sijaitseva linna, jossa kuningasperhe ei enää asu, mutta jota kuningas yhä edelleen käyttää virkatehtävien hoitoon.

Kuninkaanlinnan paikalla sijaitsi ennen uutta linnaa Tukholman vanha kuninkaanlinna, Tre Kronor, jota kuitenkin alettiin laajentaa 1690-luvulla, ja joka lopulta tuhoutui uutta osaa lukuunottamatta täysin tulipalossa 1697. Vanhan linnan tilalle alettiin rakentaa uutta, barokkityylin mukaista linnaa. Uuden linnan rakentaminen kestikin lopulta kokonaiset 57 vuotta, mutta sen jälkeen aikaiseksi oli saatu 608 huoneinen linna, joka on yhä edelleenkin maailman suurin linna, joka on edelleen valtiomiehen käytössä.

Linnassa on lukuisia salonkeja, kerroksia ja huoneita, jotka on sisustettu barokki-, rokokoo- ja kustavilaiseen uusklassiseen tyyliin. Osa huoneista on myös sisustettu 1900-luvun uudemmalla tyylillä. Kuuluisimpia osia ovat mm. Pylvässali ja Prinsessa Sibyllan loistelias kerros.

Kuninkaanlinnassa on myös kolme museota. Livrutskammaren on Ruotsin vanhin museo, joka esittelee kuninkuutta kaikilta vuosisadoilta. Gustav kolmannen antiikkimuseo esittelee juurikin kuningas Gustav kolmannen antiikkikokoelmaa, jonka tämä keräsi Italiasta 1780-luvulla, ja museo Tre Krononiin on kerätty vanhan linnan jäänteistöä.

Koko palatsin historia on kiehtova sisältäen mm. tarinoita siellä tapahtuneista tradegioista ja draamoista, kuin myös linnan kuuluisista kummituksesta, kuten Grå Gubbenista (suom. harmaa herra). Siksi harkitsemisen arvoista on ostaa opastettu kierros linnassa. Kierroksissa on paljon valinnanvaraa, ja niitä on saatavilla monilla kielillä. Yleisesti ottaen perusvisiitti linnaan maksaa sadasta kruunusta ylöspäin. Paikalla sijaitsee myös lahjatavarakauppa.

Linnassa ja sen ympäristössä myös tapahtuu paljon. Erilaisia tapahtumia riittää joka kuukaudelle, ja esimerkiksi vahdinvaihtoon liittyvä juhlava paraati on nähtävissä joka keskiviikko ja lauantai 12:15, ja sunnuntaisin ja pyhäpäivisin kello 13:15. Joskus on tarjolla myös erikoisimpia, todella suuria juhlia, kuten prinsessa Victorian häät vuonna 2010. Luultavasti linnassa juhlitaan myös tänä vuonna, kun kruununperijäpari saa maaliskuussa perheenlisäystä.

Linnaan on helppo kävellä keskustasta, tai paikalle voi myös ottaa metron ja jäädä pois Gamla Stanin asemalla.

Post to Twitter Post to Facebook

Arvioi artikkeli:

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä Ei vielä arvosteltu.
Loading ... Loading ...

Kommentit

5 kommenttia julkaisuun “Kuninkaanlinna”

 1. vilho kirjoitti 29.4.2015

  hmm missään ei kerrottumistä saa kaljaa

 2. tarja kirjoitti 29.4.2015

  älä muilatti

 3. Hannu parkkonen kirjoitti 29.3.2016

  Koska linna on avoinna yleisölle ? Onko esim. Ti 5.4. .? Linnan omilla sivuilla Ei Ole aukioloaikoja !

 4. sirpa aitala kirjoitti 26.1.2017

  Tämä ei ole aivan kommentti eli en halua että tätä julkaistaan ,mutta haluaisin tietää mistä saa tiedot miten kuninkaanlinnaan pääsee vierailemaan,eli vierailuajat,kiitos pyydän vastausta sähköpostiin jos mahdollista.

 5. kauko Jääskeläinen kirjoitti 21.5.2019

  ei ole misään eikä tiedä kukaan etttä hurria on

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet! Jos haluat näyttää kuvan kommenttisi yhteydessä, hae gravatar.

Tukholma-faktat

 • Aikaero Suomeen: -1 tunti
 • Valuutta: Kruunu (SEK)
 • Sähkö: 230V
 • Väkiluku: 847 073

Hae sivustolta

Tukholman kartta

Tukholman sää