Tukholman julkinen liikenne

Tukholman julkinen liikenne on vertaavansa vailla, joten turistinkin kannattaa ehdottomasti kulkea ympäri kaupunkia niitä hyödyntäen.

Tukholman julkinen liikenne on rakennettu monipuoliseksi ja toimivaksi, joten sen käyttämistä ei kannata arastella. Helpoin tapa on katsoa kaikki aikataulut osoitteesta www.sl.se, johon lähtö- ja tulopaikaksi voi valita niin tarkan pysäkin, osoitteen, kuin vaikkapa jonkin museon, ja sivusto etsii helpoimman reitin ja neuvoo myös mahdollisesta kävelymatkasta. Hinnatkaan eivät päätä huimaa, esimerkiksi turistin kannattaa ostaa matkakortti, joka käy aivan kaikissa liikennevälineissä vuorokauden ympäri, ja ladata siihen esimerkiksi 24- tai 72-tunnin rajaton käyttö. 24-tunnin lataus kortille kustantaa perushintana 115 kr, ja alennettuna (alle 20-vuotiaat ja eläkeläiset) 70 kr. 72-tuntia sen sijaan maksaa tavallisena 230 kr ja alennettuna 140 kr. Itse matkakortin pantti päälle on 20 kr, ja sen voi halutessaan palauttaa ostopaikkaan, ja saada näin rahat takaisin. Lippuja myyvät SL-centerit ja esimerkiksi Pressbyrånit, joita löytyy aivan joka nurkan takaa, ja jotka ovat verrattavissa Suomen R-kioskeihin.

Metro:

Kenties Tukholman toimivin julkinen kulkuneuvo on metro, eli tunnelbana. Kaupungissa on yhteensä kolme eri metrolinjaa, jotka vievät niin etelään, itään, länteen kuin pohjoiseenkin. Nämä metrolinjat on nimetty värien mukaan, eli ne ovat punainen, sininen ja vihreä. Suomalaisille tutuin on luultavasti punainen linja kohti Ropstenia, jolla pääsee Silja Linen terminaaliin. Viking Linen terminaaliin Slussenille taas pääsee kaikilla vihreän ja punaisen metrolinjan junilla, jotka kulkevat kohti etelää. Metroasemia on lähes joka paikassa varsinkin keskustassa, joten niitä hiemankin tuntemalla kulkeminen ympäriinsä on lastenleikkiä. Päiväsaikaan metrot kulkevat joka suuntaan muutamien minuuttien välein, iltaisinkin noin vartin viiveellä. Metron hyvä puoli on myös se, että ne kulkevat viikonloppuisin vuorokauden ympäri, ja tällöinkin joka suuntaan pääsee puolen tunnin välein.

Bussit:

Myös bussiliikenne toimii loistavasti Tukholmassa ja sen ympäristössä. Busseja kulkee aivan joka paikkaan usein, niillä pääsee niin keskustan turistikohteisiin, kuin Tukholman läänin kaikkiin ympäristökuntiinkiin. Bussilla matkustamisessa on myös se hyvä puoli, että niillä kulkiessa voi esimerkiksi metron sijaan katsella samalla myös maisemia!

Paikallisjunat:

Hieman Tukholman ulkopuolelle suuntaavan kannattaa tutustua ns. maanpäälliseen metroon, eli pendeltågiin. Nämä asemat sijaitsevat hieman harvemmassa, kuin metroasemat, mutta kulkevat pitemmälle ja usein myös nopeammin, koska ne eivät pysähdy niin usein. Kauimmaisiinkin kohteisiin juna kulkee päiväsaikaan 15 minuutin välein, ja iltaisin ja alkuyöstä 20-30 minuutin välein. Pendeltågista on tosin sanottu, että se on Tukholman huonoiten toimiva julkinen kulkuneuvo, joten periaatteessa ensisijaisesti kannattaa tutustua metroon ja busseihin, jotka yleensä toimivat paremmin.

Muut julkiset kulkuneuvot:

Kolmen edellä mainitun lisäksi kaupungin muita julkisia kulkuvälineitä ovat pohjoisessa kulkeva paikallisjuna Roslagsbana, etelässä melko lyhyen matkan etäisyyksien Tvärbana, Lidingön saarella kulkeva Lidingöbana, erilaiset lyhyiden etäisyyksien lautat esimerkiksi Slussenilta Gröna Lundiin, sekä keskustassa lähinnä Djurgårdeniin matkalla oleville suunnatta Spårvagn, eli kotoisemmin rautiovaunu. Yleisesti ottaen turistin ei tarvitse juuri näihin tutustua, mutta tietysti on mielenkiintoista ajan riittäessä seikkailla hieman muillakin kulkuneuvoilla. Rautiovaunu, joka lähtee aivan Sergelin torgin ja ostoskatu Drottninggatanin läheisyydestä, on tosin hyvin hyödyllinen suunnattaessa Djurgårdenille, josta löytyy niin museoita Vasa-museosta Skanseniin, kuin myös huvipuisto Gröna Lund. Kesäaikaan myös 15 minuutin lauttamatka Slussenilta vaikkapa Gröna Lundiin on kokemisen arvoinen.

Post to Twitter Post to Facebook

Arvioi artikkeli:

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä Ei vielä arvosteltu.
Loading ... Loading ...

Kommentit

3 kommenttia julkaisuun “Tukholman julkinen liikenne”

 1. Kathy kirjoitti 24.10.2014

  Jos nyt oikein olen asian ke4sitte4nyt, Leino on te4sse4 ke4ytte4nyt vilmsieeile4 riville4 spondeeta (“sente4e4n”), vaikka elegiamittadistikonin je4lkimme4isen rivin loppuosassa daktyyleje4 ei muistaakseni saisi korvata spondeilla. Korjatkaa jos olen ve4e4re4sse4.

 2. ok kathy qee kirjoitti 8.1.2019

  mitä heltsvintsrattia

 3. #BÖLLIS kirjoitti 20.3.2019

  Hä?

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet! Jos haluat näyttää kuvan kommenttisi yhteydessä, hae gravatar.

Tukholma-faktat

 • Aikaero Suomeen: -1 tunti
 • Valuutta: Kruunu (SEK)
 • Sähkö: 230V
 • Väkiluku: 847 073

Hae sivustolta

Tukholman kartta

Tukholman sää