Tukholman kaupungintalo

Tukholman kaupungintalo on yksi kaupungin tunnetuimmista rakennuksista.

Arkkitehti Ragnar Östebergin suunnittelema, upea Tukholman kaupungintalo sijaitsee Kungsholmenilla, luonnonkauniin Mälaren-järven rannalla, aivan kävelymatkan päässä ydinkeskustasta. Paikka on näkyvä, ja varsinkin rakennuksen 106 metriä korkea torni näkyy kauas ja on merkittävä osa koko kaupungin profiilia. Korkean tornin huipulla on myös Ruotsin tunnetuin symboli, tre kronor, eli kolme kultaista kruunua.

Kaupungintalo valmistui vuonna 1923, ja se on rakennettu kansallisromanttiseen tyyliin. Sisältä löytyy lukuisia konttorihuoneita, kokoussaleja ja juhlasaleja. Esimerkiksi Tukholman kaupunginvaltuusto kokoontuu rakennuksessa omassa kokoussalissaan.

Kenties tunnetuimpia juhlasaleista ovat Blå hallen ja niin sanottu kultainen sali, joissa tarjoillaan kuuluisa Nobel-illallinen, johon kerääntyvät vuosittain kaikki nimekkäät henkilöt. Nimestään huolimatta Blå hallen ei kuitenkaan ole sininen, vaan punatiilinen arkkitehdin muutettua mieltään alkuperäisen suunnitelman vastaisesti. Kultainen sali taas on koristeltu 18 miljoonalla kultaisella mosaiikkipalalla, joten se on luonnollisesti huikea näky.

Rakennukseen järjestetään vain opastettuja kierroksia. Kaupungintaloon pääsee tutustumaan aina joka kuun 10.-14. pvä, ja torniin toukokuusta elokuuhun joka päivä kl. 09.00-16.00. Molemmat paikat ovat ehdottomasti vierailun arvoisia, itse kaupungintalo on häikäisevä kokemus, ja tornista avautuu loistava näkymä koko kaupungin yli varsinkin hyvällä ilmalla. Molemmat kiertokävelyt kestävät noin 45 minuuttia. Paikalle on myös mahdollista varata opastettu kierros ryhmille.

Hinnat:

  • Aikuiset:

- Tammikuu-maaliskuu, marraskuu-joulukuu: 60 kr

- Huhtikuu-elokuu: 90 kr

  • Eläkeläiset ja opiskelijat:

- Tammikuu-maaliskuu, marraskuu-joulukuu: 50 kr

- Huhtikuu-elokuu: 70 kr

  • Lapset 12-17 v.

- Tammikuu-maaliskuu, marraskuu-joulukuu: 20 kr

- Huhtikuu-elokuu: 40 kr

  • Lapset 0-11 v. ilmaiseksi aina
  • Varatut, opastetut kierrokset alkaen 900 kr, min 10 henkilöä

www.stockholm.se/omstockholm/stadshuset/

Post to Twitter Post to Facebook

Arvioi artikkeli:

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä Ei vielä arvosteltu.
Loading ... Loading ...

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet! Jos haluat näyttää kuvan kommenttisi yhteydessä, hae gravatar.

Tukholma-faktat

  • Aikaero Suomeen: -1 tunti
  • Valuutta: Kruunu (SEK)
  • Sähkö: 230V
  • Väkiluku: 847 073

Hae sivustolta

Tukholman kartta

Tukholman sää