Vasa-laiva ja -museo

Vasa-laiva ja sen museo on yksi Tukholman must see-kohteista.

Vasa-laiva ja sen ympärille rakennettu museo on ehdottomasti yksi Tukholman suosituimmista nähtävyyksistä, ja myös yksi pohjoismaiden suosituimmista museoista. Vasa-laiva onkin maailman ainoa 1600-luvulta peräisin oleva, lähes kokonaan (95 prosenttia) alkuperäisosainen alus.

HISTORIAA

Vasa-laiva upposi Tukholman edustalle neitsytmatkallaan vuonna 1628. Matkalla laiva ehti olla vartin verran. Onnettomuudessa uskotaan hukkuneen noin viisikymmentä ihmistä, ja laivan uudelleenlöytymisen yhteydessä vuonna 1956 sen lähettyviltä löydettiin myös kymmeniä luurankoja. Vuosien mittaan laivasta oli nostettu kaikenlaista tavaraa, mutta vasta vuonna 1961 laiva onnistuttiin nostamaan pintaan kokonaisuudessaan. Sen jälkeen sitä ruiskutettiin 17 vuotta säilöntäaineella, ja sitä on muutenkin restauroitu pikku hiljaa koko sen maissaolon aikana. Vuonna 1990 sen ympärille rakennettiin Vasa-museo kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun jälkeen.

FAKTAA MUSEOSTA

Vasa-museo sijaitsee Södra Djurgårdenissa Östermalmilla. Helpoiten paikalle pääsee ottamalla spårvangnenin, eli rautiovaunun, esimerkiksi Sergelin torilta, mutta paikalle kulkee myös busseja, eikä kävelymatka keskustastakaan ole turhan pitkä. Museo on helppo löytää jo sen ulkonäönkin perusteella, sillä museon katolta kohoaa ilmaan kolme mastoa, jotka osoittavat laivan alkuperäisen korkeuden. Museossa vierailee vuosittain noin miljoona kävijää, ja se on suosionsa takia luonnollisesti auki joka päivä. Itse museossa voi tietysti tutustua laivaan koko loistossaan, mutta myös esimerkiksi katsoa videon laivasta 16 eri kielellä, tai kiertää laivan ympärille rakennetut yhdeksän näyttelyä, jotka kertovat esimerkiksi elämästä laivalla, ja laivan kunnostusprosessista. Museossa sijaitsee myös myymälä ja ravintola.

Post to Twitter Post to Facebook

Arvioi artikkeli:

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä Ei vielä arvosteltu.
Loading ... Loading ...

Kommentit

5 kommenttia julkaisuun “Vasa-laiva ja -museo”

 1. Pekka Paavola kirjoitti 18.7.2014

  Moi, kerrotko hinnat Vaasa laivaan.

 2. esjonne kirjoitti 3.9.2014

  onks tää ilmane hemmetti

 3. esjonne kirjoitti 3.9.2014

  onks tää niiku halpa tai ilmane haatana

 4. Intan kirjoitti 25.10.2014

  Know that we are all here anytime at the loss of Hope. If you were icutordend to Sue Hoopengardner, she is an amazing woman whom kept in contact with us for the first year and did more for me emotionally than I ever could have imagined. The other person was Rachel Porter. Sadly because of her loss of Gracie she has become my rock from the momens we were in the hospital before birth! God sent me these wonderful women an I am forever thankful. Know that Hope is in the best company in Heaven with God and many other children who only knew their parents for moments but will love them a lifetime.

 5. vaasa laiva | risteilyt-fi.com kirjoitti 1.7.2016

  [...] Vasa-laiva ja -museo | TukholmaVasa-laiva ja sen ympärille rakennettu museo on ehdottomasti yksi Tukholman suosituimmista nähtävyyksistä, ja myös yksi pohjoismaiden suosituimmista museoista.Katso lisää sivuilla [...]

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet! Jos haluat näyttää kuvan kommenttisi yhteydessä, hae gravatar.

Tukholma-faktat

 • Aikaero Suomeen: -1 tunti
 • Valuutta: Kruunu (SEK)
 • Sähkö: 230V
 • Väkiluku: 847 073

Hae sivustolta

Tukholman kartta

Tukholman sää